05.06.2018 Prezentarea analizatorului de mercur „RA-915M”

La data de 5 iunie 2018 în incinta ÎS „CNVCPA” s-a desfășurat prezentarea analizatorului de  mercur „RA-915M” procurat recent, dotat cu bloc „Piro 915+” și a posibilităților analitice ale acestuia (producător – firma „LUMEX”, or. Sankt-Petersburg, Federația Rusă).

Analizatorul de mercur „RA-915M” este destinat pentru analiza directă a probelor solide și lichide de orice compoziție, inclusiv a probelor cu matrice compusă (materiale biologice, produse alimentare, mase plastice, cauciucuri, petrol etc.), precum şi a aerului atmosferic, aerul locuințelor și încăperilor de producere în condiții de cîmp (analizatorul este portabil). Principiul de acțiune a blocului „Piro 915+” se bazează pe descompunerea termică a matricei probei, reducerea mercurului din probă pînă la starea de vapori atomari şi transferarea acestuia în celula de măsurare. Limitele joase de detecție a mercurului la nivelul unităților de μg/kg permit realizarea controlului obiectelor naturale și tehnologice, produselor alimentare, materiilor prime și al deșeurilor în vederea conformității standardelor sanitaro-igienice și tehnologice.

În analizorul de mercur „RA-915M” este implementată o versiune modernă a spectrometriei de absorbție atomică diferențială cu corecție Zeeman a absorbției neselective.

Avantaje:

  • Circuitul opto-electronic original al analizorului asigură o limită ultra-scăzută de detecție a mercurului.
  • Datorită utilizării unei cuve standard cu o singură trecere și altei cuve cu mai multe treceri, se obține un diapazon larg de măsurări ale concentrației de mercur în obiectele măsurate (20÷20000 ng/m3 în aer; 0,003÷5 mg/kg în produse alimentare etc.).
  • Metoda de corecție a absorbției neselective, utilizată în analizorul „RA-915M”, facilitează lucrul cu probele ce au o matrice organică sau neorganică complexă.
  • Analizorul „RA-915M” are o cuvă de control încorporată, care permite determinarea simplă și rapidă a funcționalității dispozitivului.
  • În regimul „Monitorizare”, este posibilă monitorizarea în timp a variației concentrației de vapori de mercur din aerul analizat și memorarea rezultatelor în memoria încorporată.
  • Capacitatea mare a bateriei (durata autonomă de lucru fără reîncărcare – nu mai puțin de 8 ore), memoria încorporată, automatizarea completă a procesului de autodiagnosticare și operarea simplă permit utilizarea analizorului în condiții de cîmp.
  • Pentru cele mai multe probe lichide și solide, durata unei măsurări nu depășește 5 minute.

Analizorul de mercur „RA-915M” a trecut certificarea necesară și a fost inclus în Registrele de stat ale mijloacelor de măsurare în țările CSI.

Pe baza metodei „LUMEX”, a fost elaborat și pus în funcțiune GOST R 54639-211 „Produse alimentare și hrană pentru animale. Determinarea mercurului prin metoda spectroscopiei de absorbție atomică bazată pe efectul Zeeman”.

Check Also

23.07.2019 Efectuarea verificărilor în teren

În perioada iunie-iulie 2019, în conformitate cu p.87 din Hotărîrea Guvernului nr. 356 din 11.06.2015 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *