Sectorul de încercări fizico-chimice și microbiologice

Grupul Analiza organoleptică

Evaluarea caracteristicilor organoleptice se efectuează de 12 degustători autorizați de către Oficiul Național al Viei și Vinului (7 din cadrul Laboratorului de încercări și 5 din cadru Organismului de certificare al CNVCPA). În anul 2018 au fost testate în scopul evaluării caracteristicilor organoleptice 10063  mostre de produse alcoolice/nealcoolice și materii prime respective. Degustatorii autorizați participă, de asemenea, la degustări de produse vitivinicole cu indicație geografică protejată (IGP) și denumire de origine protejată (DOP) organizate de ONVV.

Grupul Fizico-chimie I

Echipamente și testări relevante

Analizatoare de alcool cu densimetre electronice se folosesc pentru determinarea concentrației alcoolice, densității și densității relative a produselor vitivinicole, băuturilor alcoolice, slab alcoolice, nealcoolice, berii şi băuturilor pe bază de bere, alcoolului etilic rectificat, distilatelor de origine agricolă și materiei primă pentru fabricarea lor. Echipamentele menționate au un interval larg de lucru (0÷90 % vol.) pentru determinarea concentrației alcoolice cu înaltă exactitate (rezoluția 0,01% vol.) fără distilarea prealabilă a probelor. Densimetrul electronic are o precizie de șase zecimale (0,000001 g/mL) și este considerat cel mai precis densimetru digital din lume. În anul 2018 au fost efectuate 11184 încercări relevante.

Grupul Fizico-chimie II

Echipamente și testări relevante

Analizatorul pentru determinarea indicilor oenologici se folosește pentru determinarea sumei glucozei și fructozei în vinuri destinate exportului în țările Uniunii Europene. Analizatorul poate fi folosit pentru testatea altor produse alimentare, sucurilor și băuturilor nealcoolice în scopul determinării concentrației glucozei și/sau fructozei, precum și altor indici ai produselor vitivinicole.